село Орлов дол: Сакар осъмна в Дивия запад

ЗДРАВЕЙТЕ

Това е един скромен опит да се събират информации за с.Орлов дол - минало, настояще, традиции, история, документи, снимки и всичко, което Ви дойде наум, свързано със селото и неговите бивши и настоящи жители.
Не мисля, че мога сам да се справя и разчитам на всички, които знаят нещичко за селото, затова Ви моля ако знаете нещо,което считате, че е важно - напишете в "КОМЕНТАР" след някоя от статиите, към които считате, че се отнася или ми напишете лично съобщение.

Добре ще е и да напишете името си ... и станете последовател на блога,следете го!

Нека направим Орлов дол известно в България и света!

Сакар осъмна в Дивия запад


В Орлов дол гощават с кроасани стадото бизони
Всеки депутат ще си има адаш с рога и копита

Лъкатушещ между ниски бодливи храсти усоен път, реещи се високо в небето орли и цяло стадо свободно пасящи в долината бизони.
Щрихите не са от филм на "Нешънъл Джеографик" за Северна Америка, а реална гледка от България. Става въпрос за южните склонове на Сакар планина, община Тополовград, село Орлов дол. Точно край сакарското селце ентусиазирани предприемачи са се захванали да преместят Дивия запад у нас. Съвсем скоро търсачите на нови и екстравагантни усещания от цяла Европа ще могат да отскочат на сафари за бизони, и то без да е необходимо да прелитат хиляди километри над океана.
Най-голямата ферма за отглеждане на прерийните животни на Стария континент е проект на българо-швейцарската фирма "Евро Бизон" АД, която ще инвестира над 3 млн. евро.
12 мъжки екземпляра вече са разселени на българска земя. До месец ще бъдат докарани още 172 бизона, от които 70 заплодени женски.

"Дай кроасаните! Иначе няма да излезе!", подвиква на колегите си Красимир Костов, който е един от главните действащи лица в сагата с бизоните. От 3 часа той и останалите работници се мъчат да свалят от тира един от най-едрите и своенравни мъжкари. Прерийните животни са напазарувани от няколко ферми в Германия.
Пропътували стотици километри, отделени с прегради помежду си в огромния камион, 5 от първите 12 бизона са свалени.
800-килограмовият мъжкар обаче не иска и да помръдне. Пробват с метални пръти да го сплашат, дали са му вече една дузина от сладкишите, но още се инати.
"Много са го разглезили немците с тези кроасани. Американско животно, отгледано в Германия, яде в България френски кифли", шегуват се между опитите да примамят едрото рогато помагачите на Красимир. "Гледам, подобни на нашите волове, но са много по-големи", суети се около отряда зает с разтоварването и 84-годишният бай Желязко от Орлов дол.
Докато другите остават да умуват стратегии как да свалят бизона, 25-годишният Владимир Костов с охота се мята на джипа, за да покаже на най-любопитните терена, който ще обитават новодомците и част от тях, които вече спокойно пасат на свобода.
Това са 500 декара естествена среда край селището, заградени само с телена мрежа. Бизоните по принцип са кротки животни. Дори сред нас, хората, има по-лоши и нападателни", разказва Владо. Той е от Тополовград и заедно с Красимир са шефовете на фермата. Двамата отговарят за отглеждането на бизоните. Минали са специален курс на обучение в Мюнхен.
Преди да докарат част от животните обаче, младокът и колегите му са се трудили от сутрин до вечер в продължение на 7 месеца, за да натъкмят всичко необходимо за живота им.
Копали са канал от язовира до водохранилището и са изградили система за естествен водопой. Това е много важно за бизоните. Едно животно изпива около 80 литра вода на ден. Обичат я чиста и студена, разяснява експертът.
На територията има изграден и специален навес с хранилки, където бизоните ще получават допълнително сено през зимата. Иначе не са претенциозни животни. Издържат на температури от минус 50 до плюс 50 градуса и живеят от 30-35 години. Те се движат на стада и не създават двойки. В зрялата си възраст мъжкарите стигат до 1,5 тона. Като цяло бизоните не са опасни животни. Неудържими стават обаче при пожар и тогава никаква преграда не може да ги спре. За по-голяма сигурност до дни на всички ще бъдат монтирани и проследяващи устройства.
"Саламите от бизонско не могат да се сравнят с нищо друго", казва за месото им Владо. На европейските пазари то е деликатес и килограмът се търгува за около 30-40 евро. Бизонското се смята за изключително полезно, защото няма мазнини.
Заради нишата на пазара следващата стъпка, която планират от "Евро Бизон" АД е изграждането на ранчо с кланица в Орлов дол, разяснява прокуристът на дружеството Илиан Василев.
"Тук намерихме подходяща земя и подкрепа от местните", доволен е той.
Засега във фирмата работят 10 души. С разширяването на терена на 1000 декара ще бъдат наети още хора от Орлов дол и съседните села.
"Отначало се говореше, че няма да се получи. Не вярвахме, че тук ще има бизони", разказва за първоначално скептичните нагласи у хората в околностите 16-годишният Асен.
"Младите момчета ще имаме какво да правим. Този проект ще раздвижи живота в цялата околност. Чакаме и хора от цяла Европа", оптимист е тийнейджърът.
До лятото това ще е и единственото място за лов на бизони в цяла Европа.
Най-страстните авджии ще плащат за предизвикателството да гърмят по прерийните животни между 5-6000 евро. За отстрел ще бъдат разрешени обаче само мъжките. Който иска да си тръгне и с трофея, ще брои пачки отделно за него. Месото от убитите животни пък ще отива в кланицата.
Преди да бъде открит ловът, от фирмата са замислили и малка закачка с българските политици. Имат намерение да кръстят всички 250 бизона на депутатите от парламента.
Хората в Орлов дол пък обмислят дали когато се прочуе селото им, да не го прекръстят на "бизонски рай".
Красимира Славова
http://haskovo.info/index.php?option=com_content&task=view&id=10366&Itemid=2

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Какво искате да намерите още в този блог?