село Орлов дол

ЗДРАВЕЙТЕ

Това е един скромен опит да се събират информации за с.Орлов дол - минало, настояще, традиции, история, документи, снимки и всичко, което Ви дойде наум, свързано със селото и неговите бивши и настоящи жители.
Не мисля, че мога сам да се справя и разчитам на всички, които знаят нещичко за селото, затова Ви моля ако знаете нещо,което считате, че е важно - напишете в "КОМЕНТАР" след някоя от статиите, към които считате, че се отнася или ми напишете лично съобщение.

Добре ще е и да напишете името си ... и станете последовател на блога,следете го!

Нека направим Орлов дол известно в България и света!
География
Селото е с много богата история. В него Васил Левски е учредил революционен комитет, които се състоял от 64 човека. Те са били обесени на едно дърво ,в тяхна чест има издигнат паметник в центара на селото което наподобява дърво Васил Левски е идвал в селото 3 пъти и се е криел в къщите на населението

Културни и природни забележителности

Църквата в селото е построена за 40 дни през 1834 г. и е добре запазена.
Около селото могат да се видят природните феномени „Казанчето“, „Стените“ и др., както и исторически забележителности.


Други
Край селото има уранови рудници, чиято експлоатация е започнала през 1969[1]. Добивът е прекратен преди 1998 г.[2]. Тези рудници са една от причините за стремежа на местните хора да се изселват.

Кухня
Типични ястия са боб с ориз, зелник, гюзлеми, карталаци, качамак. Тестените изделия са приоритетни там. Курбаните са доста известни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Какво искате да намерите още в този блог?