село Орлов дол: Богоявление е!

ЗДРАВЕЙТЕ

Това е един скромен опит да се събират информации за с.Орлов дол - минало, настояще, традиции, история, документи, снимки и всичко, което Ви дойде наум, свързано със селото и неговите бивши и настоящи жители.
Не мисля, че мога сам да се справя и разчитам на всички, които знаят нещичко за селото, затова Ви моля ако знаете нещо,което считате, че е важно - напишете в "КОМЕНТАР" след някоя от статиите, към които считате, че се отнася или ми напишете лично съобщение.

Добре ще е и да напишете името си ... и станете последовател на блога,следете го!

Нека направим Орлов дол известно в България и света!

Богоявление е!


На днешния ден при кръщението си в Йорданските води Иисус Христос се явил на света за обществено служение. На Богоявление той е провъзгласен от Бог Отец като Негов син и Бог се явил за първи път като Божествена Троица. Бог Отец се явил на човешкия слух, Господ Свети Дух се явил на човешкото зрение, а Бог Син – на осезанието в многогодишното си общуване с човеците.
Според библейския разказ Йоан Кръстител потапял до шия всеки човек и го държал така, докато не изповядал всичките си грехове. Но когато видял Иисус се поклонил и казал, че самият той трябва да се кръсти от него. Спасителят влязъл във водите на река Йордан и тогава над него се отворили небесата, блеснала светлина и Духът Божий във вид на гълъб слязъл върху Кръщаващия се Господ. Чул се глас: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение“.
С Богоявление (Йордановден) е свързано поверието, че през нощта срещу празника „небето се отваря“ и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярва се , че тогава спира водата, пречиства се и придобива голяма сила. Затова денят е известен още като Водици и Водокръщи. За здраве всички участват в освещаването на водата, когато след празнична църковна служба свещеникът хвърля светия кръст във водата.
На самия празник свещеник освещава водата като хвърля кръст в нея, а ергени го изваждат. Там, където е хвърлен кръстът, болните се изкъпват, за да оздравеят. Всеки измива лицето и ръцете си за здраве. Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив. Той обикаля с кръста селото, а всички го даряват. Има поверие, че ако хвърленият във водата кръст замръзне, годината ще бъде здрава и плодовита.
Йордановден се смята за последен от периода на т.нар. „мръсни дни”. Срещу празника е третата, последна кадена вечеря. Към постните ястия на нея се прибавят орехите, суровото жито и недогорялата свещ от предишните кадени вечери. Обредната трапеза включва прясна пита, колачета, сърми с кисело зеле, пълнени чушки, зеле, фасул, орехи, вино.
На 6 януари при военна обстановка се освещават военните части и бойните знамена. Първият водосвет е направен на 19 август 917 г. преди битката при Ахелой. Ритуалът се извършва от 1879 г. до 1946 г. На 6 януари 1993 г. със заповед на министъра на отбраната се възобновява българската традиция на Богоявление се освещават бойните знамена на Българската армия.
Имен ден днес празнуват: Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана. Да им е честит празникът!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Какво искате да намерите още в този блог?