село Орлов дол: Селата с под 800 жители остават без поща

ЗДРАВЕЙТЕ

Това е един скромен опит да се събират информации за с.Орлов дол - минало, настояще, традиции, история, документи, снимки и всичко, което Ви дойде наум, свързано със селото и неговите бивши и настоящи жители.
Не мисля, че мога сам да се справя и разчитам на всички, които знаят нещичко за селото, затова Ви моля ако знаете нещо,което считате, че е важно - напишете в "КОМЕНТАР" след някоя от статиите, към които считате, че се отнася или ми напишете лично съобщение.

Добре ще е и да напишете името си ... и станете последовател на блога,следете го!

Нека направим Орлов дол известно в България и света!

Селата с под 800 жители остават без поща

Без пощенски станции ще останат част от селищата с под 800 жители, стана ясно при представянето на стратегията за развитие на държавното дружество “Български пощи“ (БП). От 2011 г. до 2016 то започва да закрива по 100 клона годишно в такива населени места, тъй като поддръжката им става нерентабилна, а и законът го задължава да поддържат станции само в селища с над 800 жители.

Близо 30 на сто от общо 3 хиляди пощенски клонове са именно в малки села. Вече хората там ще изпращат и получават писма, телеграфни записи и други пратки чрез кметството или в някоя от местните бакалии, които ще поемат услугата на франчайзинг, обясниха от “Български пощи“. Има и опция за мобилни пощенски станции, обясниха от ръководството на пощите.

Не всички от тези 1000 клона на пощите в селата обаче ще бъдат закрити, заяви Деян Дънешки, изпълнителен директор на "БП". Ще се анализира всеки отделен случай – печеливш ли е клонът, има ли алтернатива за населението, ще се иска одобрението на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) и чак след това ще се премине към закриване, обясни Дънешки. Във всеки един от тези 1000 клона работят от 1 до 3-ма души, каза шефът на пощите.

Със закриването на селските клонове дружеството ще оптимизира разходите си в условията на стартиращата от следващата година либерализация на пазара на този вид услуги. Конкуренцията на частните оператори ще намали цените на услугите с около 15-20 на сто и приходите на държавната фирма неминуемо ще спаднат.

За сметка на намалението на клоновете си обаче, пощите смятат да увеличат обхвата на услугите си като предлагат продажба на самолетни, автобусни и влакови билите. За целта пощите получиха лиценз за туроператор. В момента се водят преговори с превозвачите за условията на продажбата на билетите им.

От средата на 2011 г. вече клоновете ще обслужват клиентите си на едно гише, на което може да се плащат едновременно сметки за ток, парно, вода, данъци, да се изпращат пратки и да се купуват билети. В момента има отделни каси за различните видове сметки. Пощите подготвят конкурс за фирма, която да изработи софтуера за "единно гише", както и да оборудва клоновете със съвременна техника, която да позволи извършването на услугата. На фирмата ще се плаща разсрочено. Пощите ще въведат и софтуер за управление на бизнеса си.

Дейността ни в момента е силно децентрализирана и сме решили да я централизираме, каза Дънешки. В момента дружеството работи с 12 различни банки на територията на цялата страна и подготвя конкурс за избор на една единствена обслужваща банка.

Освен това пощите са отправили покана към търговските банки за преговори за бъдещо партньорство. Банката, с която се договорим, може да открие клонове в нашите 3000 обекта из цялата страна и в замяна да плаща наем, обясниха от ръководството. Мрежата ни може да се окаже много полезна при усвояването на средствата от европейската програма за развитие на селските райони, каза Станислав Дочев, зам.-шеф на "БП".

Дружеството смята също така да преструктурира дълга си от 30 млн. лв. към банки и доставчици на автомобили и техника на лизинг като продаде борча си на облигационери през борсата.

В "Български пощи" работят около 12 хил. души, като до този момент съкратените са 1000, а оптимизацията на персонала ще продължи, но ръководството не се ангажира с числа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Какво искате да намерите още в този блог?