Страници
ЗДРАВЕЙТЕ
Това е един скромен опит да се събират информации за с.Орлов дол - минало, настояще, традиции, история, документи, снимки и всичко, което Ви дойде наум, свързано със селото и неговите бивши и настоящи жители.
Не мисля, че мога сам да се справя и разчитам на всички, които знаят нещичко за селото, затова Ви моля ако знаете нещо,което считате, че е важно - напишете в "КОМЕНТАР" след някоя от статиите, към които считате, че се отнася или ми напишете лично съобщение.
Добре ще е и да напишете името си ... и станете последовател на блога,следете го!
Нека направим Орлов дол известно в България и света!
Не мисля, че мога сам да се справя и разчитам на всички, които знаят нещичко за селото, затова Ви моля ако знаете нещо,което считате, че е важно - напишете в "КОМЕНТАР" след някоя от статиите, към които считате, че се отнася или ми напишете лично съобщение.
Добре ще е и да напишете името си ... и станете последовател на блога,следете го!
Нека направим Орлов дол известно в България и света!
За Орлов дол и зелника
Зелник
Това е зелник от моето село - Орлов дол.
Или баница с праз. Както и да се каже - вкусно е smile1
За тестото:
400мл вода
1 ч л сол
1 с л оцет
брашно - около 900гр, но тестото трябва да е еластично и годно за точене.
Зеле (плънката):
4 стръка праз
100-150гр ориз
200мл олио
Приготвяне:
* Започва се от приготване на плънката - нарязва се праза на ситно и се задушава в олиото и 100мл вода до омекване.
* Прибавя се ориза и се задушава пак до омекването му.
* Тестото се омесва и разделя на 7-8-9 топки - според големината на кората (респ.тавата)
* Отделят се 2 от топките.
* Останалите се разтокват (не съвсем тънко) и се изпичат или на сач - с големина на тавата, или направо в тавата и във фурната - кората трябва да е леко запечена.
* В загрята фурна става много бързо и като се извади всяка кора се сгъва на 4 и прибира в кърпа да "почине".
* Тавата се намазва с малко олио и се поставя разточена едната кора от отделените 2 топчета.
* Тя трябва да е по-голяма от тавата и да излиза ванън по краищата и.
* Върху нея се поставя пълна лъжица от плънката, като се разпределя по цялата кора.
* След това се нареждат другите кори - изпечените, като между всяка се поставя и от плънката.
* Най-отгоре се поставя другата кора -неизпечена и разточена от отделените 2 топчета.
* Краищата на долната кора се свиват нагоре и прищипват по горната, така че да се запечатат.
* Пече в загрята фурна.
* Като се извади от фурната се напръсва с малко вода и завива с кърпа да се задуши.
***Прави се с точени в момента кори и изпечени на сач. Сега се продават готови такива, така че задачата да си направим вкусен зелник става по-лесна.
Зелника става вкусен и с фините кори от магазина, но тогава се нареждат 2 кори -плънка, пак кори и така. На дъното трябва да има поне 4 фини кори. Или ако ще се завиват - което е по-трудния вариант - на дъното се поставят 2 кори, след което се вземат корите по 2, поставя се плънка, завиват се на руло и се нареждат върху корите. Най-горе пак се поставят 2 кори. В този случай материала за плънката се намалява наполовина.
Катми
Продукти за 10-12 катми с d около 20см.:
около 500гр брашно
600мл топла вода
щипка сол
щипка захар
25-30гр мая
1 бр. жълтък и мазнина за мазане на сача
около 70-80гр масло за мазане на катмите
***всякакви други добавки като яйца и мляко са екстри.
Приготвяне:
Маята се размива с малко хладка вода и към нея се прибавят всички останали продукти.
Разбъркват се хубаво и се приготвя тесто като гъста боза smile1 , което се оставя да втаса - обемът му се увеличи поне 2-3 пъти и става на големи шупли.
Разбърква се.
За всяка катма сачът се намазва с парче ябълка или лук, потопени в мазнина и разбит жълтък
Гребва се с черпак и се сипва в нагорещения и намазан сач - така, че дебелината да стане поне 6-8 мм.
Когато цялата кора стане на шупли и се вижда, че няма сурово тесто отгоре, с лопатка се отлепя и обръща
Запича се за 1 мин и от другата страна.
Веднага след изпичането катмите се намазват с масло.
Поръсват се по желание с шарена сол (аз със самардала), а децата ги ядат със сирене и кашкавал, в комплект с айран.
Половинката пък ги обича с мед - въпрос на вкус.
Понякога, ако останат напръсквам с бульон, поставям сварено пилешко месо и затоплям - получава се сочна и засищаща вечеря smile1
Ето и трите етапа: на втасване, печене и готови smile1
Публикувано от pep-4o
ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ ТУК:http://pep-4o.blogspot.com/
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
така ги правеше и моята баба и аз понякога, много са вкусни
ОтговорИзтриванеИ моите баба и дядо живееха в село Орлов дол...:) Колко хубаво беше като отидем през ваканциите на гости...:)... Катми, зелници и още много незабравими спомени...:)
ОтговорИзтриванеА харен си беше зелника, бабите ни знаеха как да го правят спор няма
ОтговорИзтриванеПропуснали сте сиренето в зелника.След като изстине плънката се натрошава обилно със сирене , но истинско.
ОтговорИзтриване